日本語タイトル:銀行データを用いた日本のギグ市場の分析:フードデリバリーギグワークを中心として

Exploring the Gig Economy in Japan: A bank data-driven analysis of food delivery gig workers

執筆者 黒田 祥子(ファカルティフェロー)/大西 宏一郎(早稲田大学)
発行日/NO. 2023年3月  23-E-025
研究プロジェクト 多様な働き方と健康・生産性に関する研究
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概要

本稿は、日本のメガバンク一行から提供を受け、秘匿化された銀行口座の情報を用いて、2016年から2021年にかけての日本のギグ市場の動向を分析したものである。具体的に本稿では、プラットフォームサービス会社からの入金記録からギグワーカーとして働く人を特定化し、ギグワーカーの属性やギグワークを開始したきっかけ、ギグ市場に参入後の就労確率など、ギグワーカーの実態を明らかにすることを目的として、特にフードデリバリー系のギグワーカーに焦点をあて分析を行った。

分析の結果、主に以下のことが明らかになった。第一に、フードデリバリー系のギグワーカーは2020年4月の第1回緊急事態宣言後に急増し、その後も増加を続けたことが分かった。この傾向はフードデリバリー系以外のギグワーカーには顕著に観察されず、日本におけるコロナ禍でのギグ市場の拡大は主にフードデリバリー系ギグワークによるものと考えられる。第二に、フードデリバリー系のギグワーカーのギグワーク開始月の流動性残高はギグワークを一度も行ったことがない口座の流動性残高に比べ相対的に低いことや、ギグワークを開始する4か月前から徐々に流動性が低下し、ギグワークを開始することで流動性が回復することが明らかになった。コロナ禍で流動性が枯渇した労働者にとって、ギグワークは所得平準化機能を担っていたと解釈できる。第三に、ギグワークの継続確率は高くなく、参入してから半年後には約半数は就労していないことも分かった。これらの結果は、ギグ市場が一時的な流動性低下を補填する市場として機能していることを示唆している。

概要(英語)

This research endeavors to examine the trends that emerged within the Japanese gig economy from 2016 to 2021 by utilizing confidential bank account information obtained from a prominent Japanese megabank. Specifically, this study employs payment records from platform service companies to identify gig workers and subsequently analyzes their characteristics, reasons for starting gig work, and likelihood of continuing to perform gig jobs, with a specific focus on food delivery gig workers.

The key findings of the analysis indicate that the number of food delivery gig workers increased significantly following the first declaration of a state of emergency in April 2020; however, this trend was not as pronounced among non-food delivery gig workers, which suggests that food delivery gig work was a driving force behind the expansion of the gig market during the COVID-19 pandemic in Japan. Additionally, it is found that the liquidity balance of food delivery gig workers in the month they began gig work was lower than that for those who had never engaged in gig work; moreover, this balance gradually declined over the four months prior to starting gig work. Surprisingly, however, this decline in liquidity before the start of gig work slowed during the post-COVID-19 period. This finding indicates that the increase in gig workers after the COVID-19 pandemic may have been driven by job insecurity and/or an increase in leisure time due to stay-at-home orders and telecommuting, leading to an influx of people with less pronounced drops in liquidity into the gig market. Finally, it was revealed that the probability of continued gig work was not particularly high, with approximately half of the workers being inactive six months after entering the gig market; this suggests that the gig economy can be viewed as a source of temporary income supplementation.